links

ONTMOETINGSPLAATS

Het Blauwe Pand
Het Blauwe Pand is letterlijk en figuurlijk ontmoetingsplaats voor bewoners en ondernemers.
In onze TALENTENBANK brengen we bewoners en vakmensen uit de buurt en omgeving samen, die hun tijd, expertise en goederen ter beschikking stellen. Aan de buurt en dus: aan elkaar!
De diensten of goederen worden betaald in DIJKIES, een LETS-systeem. Oftewel: met gesloten beurs.
Dus: kom langs en schrijf u in!

De Bovenkruier
Cultureel Activiteitencentrum voor ‘t Kalf in Zaandam-Noord

Het BrandtWeer
Het BrandtWeer is sinds 21 augustus 2010 hét wijk huis van Oud-Koog, gesitueerd in de oude brandweerkazerne, vandaar de bijzondere naam. Bewoners trachten dit zonder structurele subsidie en m.b.v. eigen middelen in stand te houden.

De Groote Weiver
De Groote Weiver is een culturele ontmoetingsplaats geïnitieerd en gerund door vrijwilligers. Het bestaat uit een professionele keuken, een ruime bar met terras, een concertzaaltje (140p), een werkplaats en de kringloopwinkel. Je kunt er bijvoorbeeld bakfietsen huren, concerten bezoeken of eten bij de wekelijkse (vegetarische) buurtmaaltijd. Sinds de zomer van 2013 is er ook een kleine windmolen die stroom levert aan het pand. De winkel is de eerste Zaanse, en momnetele enige niet-commerciele kringloopwinkel.

De KwakerDorpshuis in Westzaan

De Pelikaan
Buurtcentrum de Pelikaan in Krommenie

Platform Aan de Zaan
Het college van burgemeester & wethouders van Zaanstad heeft als ambitie om ruimte te geven aan maatschappelijke initiatieven. Samen het verschil maken! Want iedereen kan bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke opgaven.
Aan de Zaan biedt de mogelijkheid om initiatieven verder te brengen, samen met inwoners, initiatiefnemers, ondernemers, organisaties en ook de gemeente. Met elkaar blijven we scherp op de invulling van ‘ruimte geven’; op zoek naar gezamenlijke waarden, inspiratie en synergie!

Stichting Bewonersinitiatief Buurtcentrum Wormerveer
Buurthuis in de Lorzie in Wormerveer Centrum

Het Zonnehuis Wormerveer
In en rondom het Zonnehuis vinden wekelijks activiteiten plaats. Het Zonnehuis is een initiatief van bewoners en wordt gefinancierd door gemeente Zaanstad en Parteon. Hierdoor zijn vele activiteiten gratis.
Het huis en de activiteiten zijn toegankelijk voor huurders en eigenaren van een koopwoning. De activiteiten worden georganiseerd door bewoners en vrijwilligers in samenwerking met de bewoners-commissies uit de Schrijversbuurt.


REPAREREN, RUILEN en/of KOPEN

Eerlijk Winkelen Zaanstad
EerlijkWinkelen wil voor alle steden in Nederland winkelroutes aanbieden met winkels en eetgelegenheden die fairtrade, biologische en tweedehands producten verkopen.
Je kunt Eerlijk Winkelen Zaanstreek volgen op facebook

Repaircafé Wormerveer/Krommenie
in De Groote Weiver.

Repaircafé Zaandam  
Repaircafe in het Darwinpark.

Ruilkring Lets Zaanstreek
Wat is Ruilkring LETS Zaanstreek? Een initiatief om goederen en diensten te ruilen. Het wereldwijd bekende LETS staat voor Local Exchange Trading System. Het handige is dat het ruilen zich niet beperkt tot telkens twee personen: je kunt iets aanbieden aan de ene persoon en daarvoor in ruil van iemand anders iets terug krijgen. Onze ruilkring bestaat uit meer dan 100 deelnemers uit de Zaanstreek.

Stichting ‘hoe dan ook!’
Stichting Hoe dan ook! stelt zich ten doel door middel van dienstenruil mensen met elkaar in contact te brengen. En daarmee sociaal en economisch welzijn in Zaandam te bevorderen.
Actief burgerschap is kenmerkend voor de stichting. Samen de buurt duurzaam en levensbestendig maken; daar gaat het om.
Hoe dan ook! heeft hier twee middelen voor ontwikkeld:
TALENTENBANK: hiermee wordt de sociale potentie van de buurt zichtbaar gemaakt;
DIJKIES: het middel om de sociale potentie te activeren en om te zetten in daden.

TUIN

For-Tuin Volkstuin in Krommenie
Hare Makkertjes Volkstuinbakken in Zaandam-Centrum
Heemtuin in Zaandam-Oost
Hof van Batavia Volkstuin in Wormerveer-Zuid
Hoop der Toekomst Tuinvereniging in Assendelft
Monet Tuin Volkstuin in Zaandam-Centrum
Rosariumtuin Volkstuin in Krommenie

 

FESTIVAL

Festival of Cools 
Op dinsdag 9 december organiseert Green Metropole de derde editie van het Festival of Cools. Ruim 60 ondernemers laten hun meest innovatieve product of dienst op het gebied van duurzaamheid zien, er wordt teruggekeken op 3 jaar Green Metropole en vooruitgekeken naar de grootste uitdagingen voor de komende jaren

 

ENERGIE

ZEK
De Zaanse Energie Koöperatie is een door vrijwilligers gedreven coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk die duurzame energie propageert in de Zaanstreek.

Wij krijgen kippen
Wij krijgen Kippen organiseert van alles om de puzzelaars bij elkaar te brengen en zo samen de metropoolregio Amsterdam op 100% duurzame energie te krijgen. Zo organiseren we iedere twee weken op donderdag het Wij krijgen Kippen EnergieOntbijt en organiseren we cursussen en expertsessies in het EnergieLokaal van Wij krijgen Kippen.

 

OVERIG

Duurzaam Journaal
Duurzaam Journaal is een gratis app die alle informatie biedt van de belangrijkste sites over duurzaamheid en duurzame ontwikkeling: nieuws, achtergronden, lifestyle, shopping en ondernemen.
Duurzaam Journaal bevat verder ook een agenda en vacatures.
De app is ontwikkeld voor iPhone en iPad en verkrijgbaar in de iTunes Store.

Energieatlas Nederland (nieuw)

Fietsersbond Zaanstreek

Green Film Making Project (nieuw)
De afgelopen drie jaar is de aandacht voor duurzaam produceren in de Nederlandse filmsector enorm toegenomen. Dankzij de inzet van het Green Film Making Project, een initiatief van duurzaamheidsplatform Strawberry Earth, resulteerde dit onder andere in de eerste Nederlandse duurzame filmproductiegids How to Green Your Film Production (so far), succesvolle Sustainable Sessions op het Nederlands Filmfestival in 2013 en bekendheid met het thema ‘duurzaamheid’ in de gehele filmsector.

Huisje Boompje Beter
De gratis app Huisje Boompje Beter helpt om uw huis en tuin klimaatbestendig te maken. Is dat dan nodig? Jawel! Want het klimaat verandert.
Met deze gratis app willen de organisaties zoveel mogelijk mensen stimuleren bij te dragen aan de oplossing van een probleem dat ons allemaal aangaat. Burgers, maar ook scholen, buurten, bedrijfsleven en verenigingen krijgen met de app concrete en wetenschappelijk bewezen acties voorgesteld waarmee zij samen de stad klimaatbestendig kunnen maken.
De app is te downloaden via iTunes Store en Google Play

KNNV
Vereniging voor veldbiologie. Afdeling Zaanstreek-Waterland

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek

Sociale kaart Zaanstad
Op de sociale kaart vindt u informatie en advies over wonen, welzijn en zorg in de gemeente Zaanstad. De sociale kaart wijst de weg, geeft informatie of komt met suggesties voor een oplossing. Of laat u inspireren door de ervaringsverhalen van inwoners over hoe zij onder andere om zijn gegaan met situaties als een scheiding, ouderdom of een gehandicapt kind.


Urgenda
Urgenda is de organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, sneller duurzaam wil maken.